top of page

Jubileumconcert 25 jaar Haarlems Jazzkoor

Actueel

De kaartverkoop ging boven verwachting! De zaal is totaal uitverkocht. Wil je toch nog een poging wagen? Schrijf je dan in op de wachtlijst via webpagina PHIL

Flyer.png

Haarlems Jazzkoor 1999 - 2024

De voorloper van het Haarlems Jazzkoor ontstond in 1999 toen Hans Keune, directeur van muziekschool ’t Muzenhuis, geïnspireerd werd door een Deens jazzkoor op de radio: hij richtte ’t Muzenhuis Jazzkoor op samen met Henk Kooger op contrabas, Joop Kooger op slagwerk en met zichzelf aan de piano. In het begin zong het koor eenstemmige nummers uit het American Songbook. Het eerste meerstemmige nummer was Autumn Leaves, gearrangeerd door hem zelf.

In 2005 besloot Hans te stoppen als dirigent, waarna enkele koorleden de Stichting Haarlems Jazzkoor oprichtten om onder die naam verder te gaan. Het Walter Mooij Jazz Trio nam de muzikale begeleiding over en Joke Tulp werd de nieuwe dirigent. Ze bracht het koor naar een hoger niveau. Haar arrangementen zoals Blue Skies, Angel Eyes en Bye Bye Blackbird worden nog steeds gezongen.

In 2015 vertrok Walter Mooij en ook Joke wilde een andere muzikale richting ingaan. Het koor hing aan een zijden draad, maar Bas ’t Hart werd de nieuwe dirigent en Jasper Swank de nieuwe pianist. Onder Bas’ leiding waaide er een nieuwe wind door het koor.

De coronapandemie bracht nieuwe uitdagingen en via Zoom-sessies bleef het koor verbonden. Hoewel enkele leden vertrokken, heeft het koor zich hersteld en bestaat momenteel uit 14 sopranen, 10 alten en 11 baritons.

Met 25 jaar achter de rug kijkt het Haarlems Jazzkoor uit naar een glansrijke toekomst.

Haarlems Jazzkoor april 2024.jpeg

Bas 't Hart | dirigent

Bas 't Hart (1966) begon zijn muzikale ontwikkeling als kleuter bij de Veldhovense Muziekschool onder begeleiding van zijn vader, vioolpedagoog Piet 't Hart. Tijdens zijn opleiding tot orthopedagogisch musicus aan het Conservatorium van Maastricht kreeg Bas ook zang- en koordirectielessen, maar bleef hij voornamelijk instrumentalist.

Zijn interesse in vocale muziek groeide in 1995 na directielessen tijdens de Kurt Thomas zomercursus in Utrecht. Vanaf 2004, na de Vocal Pop & Jazz Days in Soesterberg, werd Bas actiever in de lichte muziek. Hij zong bij Bejazzled, Leeuwenhart en The Amsterdam Vocals en werkte met Darmon Meader en Anders Edenroth. Hij volgde directie- en arrangeerlessen bij Tijs Krammer en studeerde aan de Royal Academy of Music in Aalborg.

Bas werkte als dirigent bij diverse koren, zoals Voices in IJmuiden en het Voorwegkoor in Heemstede. Sinds 2015 is hij dirigent van het Haarlems Jazzkoor en sinds juni 2024 ook van het popkoor Shuffles.

Naast muziek werkt Bas als ondersteuningscoördinator op het Rudolf Steiner College in Haarlem.

Het trio

trio.jpg

Jasper Swank, John Erich en Joop Kooger

Jasper Swank.png

Jasper Swank | piano

Jasper is componist en publiceert voor koor, orkest en ensembles. Ook als arrangeur wordt hij regelmatig gevraagd.

Als kind kroop hij achter de piano die oorspronkelijk voor zijn moeder was aangeschaft. Hieruit bloeide de liefde voor klassieke muziek. Hij speelde klassieke stukken na vanaf CD-tjes en begon met improviseren. Pas tien jaar later ontdekte hij de magie van jazz, die altijd al in zijn spel bleek te zitten, maar nu opeens een nieuwe betekenis kreeg.

Tot 2023 gaf Jasper pianoles, muziekles op scholen en begeleidde hij vele koren. Na het besluit het componeren fulltime te gaan doen, liet hij alle verdere activiteiten

daaromheen vallen, behalve het Haarlems Jazzkoor natuurlijk! “Het houdt de vingers los en het is altijd gezellig om met deze club muziek te maken."

Met zijn improvisatietalent en humor is Jasper met zijn unieke uitstraling een boeiend fenomeen binnen het trio.

John Ehrich.jpg

John Erich | contrabas

De naam Erich zal bij sommigen van u bekend voorkomen. In de jaren vijftig en zestig werd op de radio in het programma Oud en nieuw van alles uitgezonden. Het was een aaneenschakeling van populaire liedjes uit die tijd, gespeeld door Tom Erich op de piano en is 20 jaar lang heel succesvol geweest. Tom was een oom van John.

De voorliefde voor jazz ontstond bij John op de middelbare school in de jaren zestig. Destijds waren op feestjes giganten als John Coltrane en Oscar Peterson met Ray Brown als bassist nog favoriet. Vooral de groove van contrabassist Ray Brown maakte veel indruk op John, dus in het schoolorkest wilde hij wel Ray Brown zijn.

De passie voor de contrabas is gebleven en deze inmiddels gepensioneerde wiskundeleraar is niet alleen begeleider van het Haarlems Jazzkoor, maar ook bassist in diverse jazzcombinaties in Haarlem en omstreken.

Joop Kooger | slagwerk en zang

Joop, de oudste van het trio, begeleidt sinds het begin het Haarlems Jazzkoor. In de jaren vijftig vormde hij een trio met John Schuursma en Andre Thomson, waarin hij drumde. In 1960 sloot hij zich aan bij het Dick Vennik Quartet en won prijzen op jazzfestivals van Loosdrecht en Scheveningen.

Van 1965 tot 1968 toerde Joop door Europa met het Hans von Stehlig Sextet en trad op voor Amerikaanse NAVO-strijdkrachten. Terug in Alkmaar begon hij samen met broer Henk The Kooger Brothers. In de jaren tachtig organiseerden ze samen met het Hans Keune Quartet een vaste jazzavond in het Stadscafé in Haarlem.

Na het overlijden van zijn broer speelde Joop in het Proeflokaal de Boom in Alkmaar. Tegenwoordig treedt hij samen met John Erich en Hans Keune elke derde zondag van de maand op in Barbistro Nieuw Vredenburg in Bloemendaal met nummers uit het American Songbook.

Kees van Lent | slagwerk

Kees van Lent valt in voor onze vaste drummer Joop Kooger die verhinderd is. Kees heeft zijn opleiding afgerond aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij zich heeft gespecialiseerd in klassieke slaginstrumenten met als bijvak lichte muziek, drums en vibrafoon. Hij heeft maar liefst 38 jaar als docent slagwerk gewerkt op het Kunstencentrum in Velsen en heeft daarnaast nog 10 jaar lesgegeven in slagwerk voor lichte muziek op het Conservatorium in Leeuwarden.

Kees is een veelzijdige muzikant in de jazzwereld, aangezien hij niet alleen slaginstrumenten bespeelt, maar ook snaar-, toets- en blaasinstrumenten. Hij is betrokken bij verschillende vaste en tijdelijke formaties, waaronder het Lichters Jazzkwartet waarbij hij op drums speelt, de Van Lent Band (soul, funk, blues) waar hij saxofoon en conga's bespeelt, in het verleden was hij drummer bij het Frans van Tongeren Kwintet (winnaar van het Meervaart Jazz Concours) en speelde hij tenorsax bij het kwintet Bientu met Tony Nahar.

Gastoptredens

Käthe van den Hurk, Jonas Belleman (fotograaf Tjerk Laan), Jelle van Tongeren, Thomas Streutgers en John Damen

Käthe van den Hurk

De Haarlemse zangeres Käthe zingt jazz- en swingklassiekers door haarzelf hertaald in het Nederlands met veel stijl, klasse en taalgevoel en zo nu en dan een beetje brutaal. Zij vertolkt haar eigen kleinkunstrepertoire begeleid door Jasper Swank aan de piano. Haar Nederlandstalige liedjes zijn met een lach, een knipoog, een grijns van herkenning en veel zelfspot. De Haarlemse Käthe doet haar werk met ongelofelijk veel plezier.

Jonas Belleman

Trompettist Jonas Belleman is pas zeventien jaar, maar is nu al een bekende verschijning in de Haarlemse muziekscene. Hij speelde onder meer op het hoofdpodium van Haarlem Jazz & More. Al sinds zijn vijftiende speelt en zingt hij vrijwel wekelijks in cafés in Haarlem, Den Haag en Amsterdam, vaak met zijn tweelingbroer Wout op gitaar. Hij zit op de talentopleiding van het Conservatorium van Amsterdam en gaat volgend jaar naar de bacheloropleiding.

Jelle van Tongeren

Jelle van Tongeren is een getalenteerde violist die muziek van huis meekreeg: zijn vader is vioolbouwer en zijn moeder pianiste/celliste. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en raakte op zijn 16e geïnspireerd door jazz. Door Herman van Haaren en Rob Madna ontwikkelde hij een dynamische en humorvolle speelstijl, beïnvloed door Django Reinhardt en Fats Navarro. Jelle trad op en maakte opnames met het Mozes Rosenberg & Jelle van Tongeren Quartet, heeft bijgedragen aan meer dan 25 albums.

Thomas Streutgers

Thomas Streutgers begon op 8-jarige leeftijd saxofoon te spelen. Op zijn 16e besloot hij professioneel saxofonist te worden en ging een jaar later naar het conservatorium. Hij richtte daarna drie bands op, trad op in binnen- en buitenland en nam cd's op. Sinds 2007 speelt hij bij de soul-funk band The Soulsnatchers en is lid van de Amerikaanse ska band The Toasters. Zijn nieuwste project is Sneaky Sneakerz, een Hammond jazzkwartet, wat hij  combineert met studeren en lesgeven.

John Damen

John Damen begon zijn muzikale carrière in een harmonieorkest, waar hij trompet speelde. Op 15-jarige leeftijd trad hij toe tot een popband als keyboardspeler. Hij leerde piano, accordeon en klarinet spelen, en trad regelmatig op op straat en bij feestjes en partijen. Na het conservatorium sloot John zich aan bij theatergezelschap Pitboel en speelde in de Gé Reindersband. Al 13 jaar maakt hij deel uit van de wereldmuziekgroep Matiz en werkt als maatschappelijk werker in het middelbaar beroepsonderwijs.

bottom of page